Intervjuer

Intervju med Stefan Falk, grundare av Bun Meat Bun

Stefan Falk och Mattias Wall öppnade för inte så länge sedan hamburgerhaket Bun Meat Bun. Stefan själv har drivit sidan hamburgare.org och eftersom vi kommer täcka alla burgarnyheter kände vi vore passande med en intervju med Stefan och ställde några frågor vi på Allt om Burgare tror ni kommer till att gilla.

 

Ganska nyligen öppnade du ditt eget burgarhak, Bun Meat Bun. Berätta om det.

Ja, jag och Mattias Wall startade Bun Meat Bun för snart ett år sedan. Tidigare arbetade jag som webbutvecklare på Thomas Cook (resebolag som äger bl.a. Ving). Idén om BMB föddes ur en önskan om att det skulle finnas bättre opretentiösa burgare i Sverige. Flippin’ och andra ”finare” burgarhak hade börjat ploppa upp. Men ingen inom fast casual-segmentet. Och ingen som gjorde burgare på det sätt som Mattias och jag tyckte var vad som behövdes – grymma burgare serverade på ett enkelt och avslappnat sätt till något lägre priser.

 

Vad gör Bun Meat Buns burgare bättre än andras?

Helheten. Vi har inte nödvändigtvis bättre enskilda komponenter. Men helheten; bra kött, bra bröd, väl avvägda tillbehör, ett bra pris, en enkel serveringsmiljö. Och så stekytan. Vi smashar våra burgare så att de får en underbar stekyta. Allt sammantaget gör att våra burgare blir riktigt grymma, om man är ute efter att enkelt få i sig en riktigt bra hamburgare. Det finns självklart tillfällen när en långsittning på två timmar med öl är det man längtar efter, och då bör man inte besöka Bun Meat Bun. Det är liksom inte vår nisch. Vi vill vara det där stället dit man går (och sitter länge om man vill) med polarna och enkelt och relativt snabbt får in en skitgod burgare.

 

Vad är en perfekt burgare enligt dig och om du beställt en burgare – hur hade den sett ut?

Perfekt burgare. Är det något jag lärt mig under alla med bloggen och Bun Meat Bun så är det att den perfekta burgaren inte riktigt går att definiera. Olika saker spelar in olika mycket vid olika tillfällen. Vissa dagar är en dubbel bunburger det godaste som finns och nästa dag drömmer jag om en burgare från JG Melon i NY. Med det sagt finns det självklart några komponenter som ökar chanserna för att en burgare ska bli fantastisk; ett riktigt smakrikt och mört kött med ordentlig stekyta, ett mjukt och lagom sött/salt bröd som självklart är rostat, smältost och till sist lök i någon form. Och dill pickles.

 

Hur och när började din fascination för hamburgare?

Min fascination för burgare började nog redan i låg- / mellanstadietiden när morsan började servera mig och min brorsa hemmagjorda burgare på fredagar. På den tiden var det inte ens särskilt vanligt med egenfrittade fryspommes och egenformade köttpuckar (dock av vanlig köpefärs).  Sen dess har jag älskat burgare och den kärleken har bara växt under åren.

 

Hur ser dina planer ut för dig och Bun Meat Bun framöver, har du något du kan dela med dig av? Har ni planer på att expandera och starta fler restauranger?

Framtiden för Bun Meat Bun – vi jobbar på. Det enda vi vet säkert är att vi kommer att fortsätta arbeta stenhårt för att få ut bra burgare. Det är trots allt det som håller oss igång. Samtidigt har vi börjat prata om att kika på fler lokaler, så en expansion kommer tids nog. Vi har dock inte bråttom och är väldigt måna om att vi håller kvaliteten oavsett vad vi tar oss för. På det personliga planet siktar jag hårt på att lära mig grilla burgare ordentligt – det är en lucka jag har i min burgarkunskap.

 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Vi har inget jättespikat schema utan arbetsmängden varierar rätt mycket, men något i stil med; Väckarklockan ringer 05.45, jag kollar sociala medier och mailen. Äter frukost, åker till BMB.

Klockan 07.00 börjar leveranserna trilla in, kött, kolonial och frysprodukter. Ibland även grönsaker. Frityroljan filtreras eller byts. Klockan 08.00 kommer fler i personalen och vi börjar preppa inför öppning kl. 11.

Vi formar kött, blandar såser, skivar tomater, skär sallad, ställer iordning i köket, fyller drickakylar, göra beställningar till dagen efter etc. Förhoppningsvis har preppen gått bra och vi hinner sitta ner och äta varsin burgare en stund innan vi låser upp dörrarna.

Sen är det full lunchrusch fram till ca kl. 13. På eftermiddagen kickar rutiner in; byte av fläktfilter, teflonpapper i brödrosten m.m. Folk går på raster, kanske något skafferi ska rengöras. Påfyllning av det som börjat ta slut efter lunchen.

Framåt 16 – 17 är det dags för mig att gå hem och de som kör kvällspasset börjar ramla in. Väl hemma är det dags att betala räkningar, svara på mail och göra lite andra administrativa sysslor. Sen är det hopp och lek!

 

Vilken är favoritölen?

Hehe, jag får förmodligen skit för det här; men min favoritöl är blaskig amerikansk sådan. Tänk Budweiser, Miller etc.

 

Finns det någon i krogvärlden du ser upp till? Antingen på svenskt eller internationellt plan.

Självklart finns det folk jag ser upp till i krogvärlden; Jon Widegren – det han skapade med Flippin’ tycker jag är fantastiskt. Randy Garutti och Danny Meyer som startade Shake Shack, Harry och Esther Snyder som startade In n’ Out Burgers. Gemensamt för alla är att de dels skapar riktigt bra burgarhak och samtidigt har en större syn på att anställda ska ha det bra och ha en bra arbetsmiljö.

 

Har någon vågat bjuda dig på hemmaburgare sen du började med din burgarsajt?

Ja, min kompis Janne ställde till med grillpartaj där vi körde köpefärs, köpebröd och köpta pålägg. De blev fantastiskt goda! Men det är nog enda gången.

 

Har du varit i Malmö och haft chansen att testa de hamburgerhaken vi har här nere?

Tyvärr inte, jag hoppas på att få lite mer tid framöver, både till att åka runt och äta fler burgare och att skriva på bloggen. Jag skulle väldigt gärna vilja testa Casual och Surf Shack.

 

Vem tycker du vi skulle få att ställa upp i nästa intervju på alltomburgare.se?

Jon Widegren så klart, Sveriges finburgares urfader.


Taggar: Bun Meat BunMattias WallStefan FalkStockholm
 

Pierre Orsander


Designer och skribent med burgarfetisch. Driver förutom Allt om Burgare även Tastiskt.se och byrån ORSANDER™

Kommentarer till inlägg