Intervjuer

Intervju med Jon Widegren, Flippin’ Burgers fader

Bild: Pressbilder, Björn Terring / Flippin Burgers

Han kallas för ”Sveriges finburgares urfader”, som Stefan Falk (ägaren av Bun Meat Bun) så fint uttryckte det. Vi tyckte att det vore en självklarhet intervjua Jon Widegren, ägaren av populära Flippin’ Burgers i Stockholm till Allt om Burgare. Och här är vi idag, med en saftig intervju, nästan lika saftig som köttet i deras burgare.

 

Hur och när började din fascination för hamburgare?

Någon form av så första aha-upplevelsen var när jag var i New York och var 20 år och käkade en sportsbar-burgare som var riktigt bra. Sen efter det var jag lite hamburgernördig från och till, men jag höll inte på och gjorde burgare på något sätt. Sen var nästa gång i USA runt 2005. Sen därefter någon form av frustration att man inte hittade några bra burgare hemma i Sverige.

 

Har du hittat några favoritställen på dina resor utomlands, speciellt till USA?

Jag bodde i San Diego i ett halvår och där var det framförallt ett ställe som hette Rockysoch ett annat ställe som hette Hodad’s och Hodad’s är ju med i George Motz Hamburger America och det är ett ganska känt ställe. Rockys är lite så att fråga vem som helst i San Diego var man ska köpa burgare så är det Rockys. De två besökte jag även under resan och gjorde återbesök på.

 

Pressbild, Björn Terring / Flippin Burgers

Flippin’ Burgers har blivit omtalade som en av de bästa hamburgerhaket i hela världen av exempelvis Twisper.com och erkänt utnämnd som bästa i Sverige. Vad är din största känsla?

Det är jättekul. Och det känns lite både och. På ett sätt känner jag lite att vi har gjort någonting bra och så förstår jag också om att det handlar om en sajt som har lyssnat på en eller två personer som självklart inte ätit alla burgare i Europa. Så sådana här listor ska man ju ta med en nypa salt, men samtidigt är det ju ett kvitto på att vi gör något bra. Vi fick en liknande av CNN att vi var den 50 bästa amerikanar-restaurangen i Europa. Så de två ihop känns som det betyder någonting, det är väldigt kul.

 

Känner du att burgarkulturen och kraven för en god burgare har växt sedan Flippin’ Burgers öppnade?

Ja det har det väl gjort. Absolut. Vi har inte ändrat våra burgare någonting receptmässigt men vi har ganska hårda krav på oss själva och pratar internt ganska ofta om det, exempelvis igår var den 59’e burgaren inte riktigt som den skulle vara. Så det gäller ha kvalitet varje dag, hela tiden. Folk är mer kräsna. Å andra sidan så kan man ju mer också. I början var det ju en del som sa såhär att “vad är det för någonting, det är ju inget pålägg?” och “Det här är ju en liten burgare, jag vill ha trippelt kött”. Folk är mer medvetna vad som gör en bra burgare idag.

 

Pressbild, Björn Terring / Flippin Burgers

Vi vet ju redan att du är förtjust i en enkel cheeseburgare med eventuell liten senap i. Men har du någon spännande kombination som är värd att nämna speciellt?

Måste faktiskt säga att jag blev förvånad, vi körde en månadens nu som vi kallade för Flimpy Burger som en homage till ett ställe som heter Crazy Kids i Michigan och de kör 50grams-biffar som de plattar ut och så kan man få upp till 5 stycken på varandra och när jag var där var det som det här är inte min grej. Men nu när jag var på semester i ett par veckor så flippade personalen lite grann och gjorde en med 4 50grams-biffar så burgaren blir som 200gram. Men det blev längesedan jag blev så exalterad över en burgare som vi gör själva. Man får väldigt mycket crust när man har 4 biffar. Men de måste vara tunna annars så håller de inte ihop.

 

Hur ser dina planer ut för dig och Flippin’ Burgers framöver, har du något du kan dela med dig av? Har ni planer på att expandera utanför Stockholm?

Just nu håller vi på och roddar med foodtruck, så det blir nästa steg. Där kommer vi till att köra sliders. Några expansionsplaner kring flytt flinns inte i dagsläget. Eventuellt om vi skulle ha någon form där vi kan köra på events och så, men där försöker vi behålla våran själ så vi inte tappar bort den.

 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

Ett eller ett par möten och pillar med administrativa grejer någon timme. Och senaste halvåret iallafall har jag lagt väldigt mycket tid på olika interna projekt. Ny webb, foodtrucken. Ta fram ny keps, nya kläder. Men också ganska mycket att bygga organisationen. Och nu har vi skaffat kontor så senaste tiden har det varit mycket med det. så det är högt och lågt.

 

Förutom den självklara Flippin’ Burgers-boken i bokhyllan, finns det några andra böcker du kan tipsa om?

Jag tycker Jonas Crambys alla böcker är skitbra, exempelvis “Texas BBQ” och “Mackor” han har gjort. Han skriver väldigt bra och det är bra recept som man faktiskt kan använda plus att det är en kulturgärning att ta tag i det där hela snabbmats-barbeque-texmex området som är lite misshandlat.

 

Ifall du hade fått korrigera något i din receptbok idag för den utgåvan som redan är såld vad skulle det varit? Ett nytt recept? Hade du formulerat om något?

Jag hade kanske gett mig på att prova och utveckla en patty/biff som är utformad efter grillning men det är inget vi håller på med. Våra burgare funkar grilla, men det är inte helt optimalt.

 

Vilken är favoritölen?

Det kommer lite nya favoriter sedan tröttnar man. Men jag skulle säga om jag skulle ha en stående favorit är det nog Raid Beer från To Øl. Typiskt amerikansk humlad lager i den nya stilen men ändå en dansk mikroöl.

 

Många ser upp till dig inom burgarvärlden. Finns det någon du ser upp till? Antingen på svenskt eller internationellt plan.

Finns många. Har ingen speciell person, mer många olika ställen på olika sätt.

 

Om Inte Flippin’ aldrig blivit till. Var hade du varit och jobbat idag?

Jag tror jag hade hållt på med någon typ av företag, men oklart vad det skulle vara. Men tror jag varit kvar i Stockholm.

 

Har någon vågat bjuda dig på hemmaburgare sen du öppnade Flippin’ burgers?

Haha, ja! En gång har det hänt, faktiskt.

 

Har du varit i Malmö och haft chansen att testa de hamburgerhaken vi har här nere?

Ja, för ett par år sedan testade jag Tusen2. Sen i somras testade jag Casual.

Sen var jag påväg att prova Bronx, men hann inte testa.

 

Vem tycker du vi skulle få att ställa upp i nästa intervju på alltomburgare.se?

Ni borde prata med de på Phils Burger. De verkar ha samma tänk och de verkar göra en bra grej.

SparaSpara


Taggar: Flippin' BurgersIntervjuJon WidegrenStockholm
 

Pierre Orsander


Designer och skribent med burgarfetisch. Driver förutom Allt om Burgare även Tastiskt.se och byrån ORSANDER™

Kommentarer till inlägg