Intervjuer

Intervju med Richard Bergfors, VD på Max Hamburgare

Richard Bergfors, VD på Max Hamburgare är lite av en joker. Han skiftar mellan att axla rollen som VD på Max Hamburgare, resa världen runt och testa nya hamburgare och ta hand om sin 5 månader gamla dotter. Och känner vi Richard rätt kommer dotterns första riktiga måltid bli hamburgare när tänderna växt ut.

 

Vem är Richard Bergfors?

Jag har jobbat som VD på Max i snart 14 år och innan dess jobbat inom Max, restaurang och hotell hela mitt liv. Sen har jag gjort allt inom branschen som diskplockare, städare, receptionist, bartender, diskjockey, varit i kök, jobbat på hamburgerrestauranger såklart och varit restaurangchef.

Det är inte många jobb inom branschen jag inte gjort under någon period under mitt liv, det är det jag kan och gillar bäst. Att jobba med service och framförallt mat.

Även privat är det mitt stora intresse. Både äta hamburgare och överhuvudtaget allt man gör med mat. De flesta av mina vänner jobbar också inom eller äger/driver olika krogar, så hela mitt liv kretsar kring det.

 

Hur väcktes ditt intresse för hamburgare?

Det kom extremt naturligt eftersom det var mina föräldrar som startade Max långt innan jag föddes. Max Hamburgare och även andra typer av restauranger fanns redan när jag föddes, så det fanns redan i modersmjölken.

Så fort jag fick tänder så åt jag min första hamburgare och på något sätt så har hamburgare blivit min familjs husmanskost. Så intresset väcktes via mina föräldrar. Sen har det bara blivit mer och mer intensivt ju äldre jag blivit.

 

Richard lever livet till Max.

 

Vem skulle du påstå att är störst burgarnörd i familjen?

Vi är alla burgarnördar mer eller mindre. Men det finns ingen i familjen som äter lika många som jag gör iallafall. Sen har ju såklart mamma och pappa hållt på längst eftersom de är äldst. Även min bror är intresserad. Vi är väl lika nördiga så att säga.

 

Vad var dina första steg inom MAX hamburgare?

Jag var nog bara 11-12 år. Jag sommarjobbade och stod i kassan och i köket som en helt vanlig hamburgerkock. Det gjorde jag många somrar under hela tiden jag gick i skolan och jobbade jag på varenda lov och helger.

 

Hur involverad är resten av familjen i MAX hamburgare?

Alla är involverade. Mamma jobbar fortfarande med lite allt möjligt, pappa är styrelseordförande. Min yngre bror är Vice VD och jobbar varje dag, och min yngsta bror går i skolan fortfarande men jobbar på lov. Lilla lillasystern är för liten ännu.

 

Richard åker fortfarande runt och jobbar på restaurangerna. Här på Emporia i Malmö.

 

Business med Max

Burgarkulturen har växt och framförallt i Stockholm finns många nya burgarhak. Max tillhör dem men med annan målgrupp och koncept. Är detta något som känns av?

Inte bara i Stockholm, utan över hela Sverige och utanför. Det har aldrig varit så populärt med hamburgare som nu. De flesta restauranger och krogar har idag hamburgare på menyn, vilket man inte hade för 10 år sedan. Det går bättre för oss än någonsin tidigare, så trots ökad konkurrens tror jag vi gynnas av det ökade intresset.

Vi har alltid försökt vara premium-märket inom burgarkedjorna för snabbmat. Jag tror vi gynnas av intresset och folk vill ha högre kvalitet. Och när man väl vill ha snabbmat, vilket man gör vid tidsbrist eller är längs vägarna, att man då väljer oss istället för McDonalds eller Burger King.

 

Vad gör ni för att påverka detta?

Vi utvecklar vårt koncept med nya produkter som vårt Grand de Luxe-sortiment. Det fanns inte för 5 år sedan och var ett steg att försöka göra ännu bättre hamburgare. Det har även fungerat otroligt bra med våra Lyxshakes och Crispy Fries.

Vi kommer ha flera lanseringar framöver där vi försöker förbättra kvalitet och smak med befintliga produkter, och hitta på nya som vi tror ligger i tiden. Tittar man på vår meny idag och tio år tillbaka så är 80% nytt eller har förändrats. Originaldressingen är dock samma som för 10 år sedan.

Vi kommer även lansera ett helt nytt koncept nästa år som vi jobbat tillsammans med Wingårdh, som är en av Sveriges kända arkitekter. Konceptet kommer förmedla mer premium och hemmalagat. Vi vill göra ett koncept som är vassare och håller internationellt eftersom vi expanderar utanför Sverige.

 

Shake Shack, In-n-Out och Five Guys i Amerika säljer burgare på färskt nymalet kött som aldrig frusits och expanderar i hög takt. Detta medan stora gamla aktörer tappar marknadsandelar. Tror du färskhet och nymalet kött är en del av framgången?

Absolut, det är en framgång. De har högre kvalitet än exempelvis McDonalds. Men sen kan man inte säga det går dåligt för McDonalds som fortfarande är störst i USA. Men jag tror att man efterfrågar mer.

Tidigare har marknaden handlat om att det ska gå snabbt och vara billigt. Det finns en målgrupp för det fortfarande, men målgruppen som vill ha något annat har växt sig mycket starkare.

 

Folk älskar hamburgare men vill inte nödvändigtvis ha den billigaste, snabbaste hamburgaren. Man är beredd att betala lite mer och vänta lite längre för en annan upplevelse. Och det är ju den trenden alla de bättre burgarkedjorna rider på.

 

Har konsumenter idag fått större krav på burgare?

Utan tvekan. Både i smak och kvalitet, men även näringsinnehåll och ursprung. Man har mer intresse kring mat överhuvudtaget och vill veta hela kedjan. Det räcker inte med bara en god hamburgare, utan vad det är i den, hur den är tillagad, var köttet är ifrån samt hur djuren behandlats och växt upp.

 

Ni har expanderat till Dubai. Varför just där?

Mellanöstern är en intressant region att växa i, men dels för vi fick en förfrågan från ett stort företag som var baserat i Dubai som ville öppna Max och då tänkte vi testa. Sen är vår ambition att växa i regionen. Dubai är en intressant marknad men det är ju inte jättestort, det är ju bara en stad.

Vi jobbar på att hitta affärstagare som kan växa med oss i hela regionen, det är slutmålet. Dubai är mycket skyltfönster men det är stenhård konkurrens och extremt svårt att hitta lägen. I princip alla världens hamburgeraktörer finns i Dubai, det liknar ingenting annat förutom i New York eller Los Angeles.

 

Planerar ni öppna på andra ställen?

I mellanöstern håller vi på och för en diskussion med andra aktörer. Saudi, Qatar, Uman och så vidare men sen också i Europa så har vi diskussioner med aktörer i flertal länder. Bland annat Polen är det som ligger närmast nu där vi troligtvis kommer öppna inom 1-2 års tid.

 

Ena dagen kan man hitta Richard på burgarhak i Stockholm, och nästa dag på ett i Polen.

 

Burgerspotting* och Burgare

*@burgerspotting är Richards Instagram-konto i jakten efter den perfekta burgaren.

 

Vad är det bästa med jakten på hitta nya burgare?

Man får äta så fantastiskt många hamburgare och jag älskar ju verkligen hamburgare. Jag tycker det är fruktansvärt gott. Och att man får äta väldigt många goda från hela världen. Man får ju äta en del mindre goda också, men det får man ju ta.

 

Är du den traditionella cheeseburgare-killen eller vill du gärna testa en specialkombinerad gourmetburgare?

Jag testar båda för jag är nyfiken, men egentligen så är jag mer traditionell. Mindre grejer på desto bättre, under förutsättningarna att det är bra kött och bröd. Mina favoritburgare är det ofta väldigt lite grejer på och de är väldigt rena i smaken.

 

Hur viktig är burgarjakten med Burgerspotting för Max Hamburgare som inspirationskälla?

Det här höll vi på med långt innan Burgerspotting. Både jag och min bror har hela våra liv åkt världen runt och inspirerats av trender och nya grejer, så det har alltid varit viktigt i vår utveckling att pusha sig själv att bli ännu bättre.

Ibland hittar man saker som är fantastiskt bra, som är bättre än vi gör. Och då försöker vi lära oss och se vad kan vi göra för att närma oss det, eller göra något annat som är lika bra. Det är en viktig inspirationskälla för oss och vår produktutveckling.

 

Burgarbröder: Richard med brodern Christoffer.

 

Hur ofta reser du runt och testar burgare?

Jag äter hamburgare varje dag, en om dagen, men lägger inte ut alla på Burgerspotting för det blir så tjatigt. Men jag reser i snitt 3 dagar i veckan. Sen är det inte bara för att testa hamburgare, ofta har jag något annat jag ska göra som något möte eller eller så. Men då passar jag på att testa hamburgare samtidigt.

När jag kommer till en ny stad passar jag på att googla upp bästa burgaren eller fråga någon. Sen har jag en databas med allting jag läst och hört, där jag sätter in olika ställen att besöka. Ibland åker jag på rena hamburgerresor och testar, men oftast gör jag något annat samtidigt.

 

Hur håller du dig i vikt efter alla burgare?

Genom att bara äta hamburgare går jag nog snarare ner i vikt, det är när man börjar äta andra grejer det blir ett problem. Hamburgare som sådan är ofta bättre än annat man stoppar i sig. Sen försöker jag undvika sötsaker.

 

Vilken är den bästa burgaren du har ätit?

Det finns många bra på olika sätt. Men jag har några favoriter som The LeTub i Florida, J.G. Melon i New York och senast hittade jag en ny fantastisk som heter Emily. Den ligger i Brooklyn och har blivit utnämnd till New Yorks bästa Burgare.

Så de tre är några favoriter, men jag har en 10-20tal till som jag gillar. Paris New York i Paris är en annan burgare jag längtar efter.

Vilken är den sämsta burgaren du har ätit?

Det finns många dåliga. Tyvärr åker man ju på dem titt som tätt. Bland annat en i polen som heter Mr Hamburger som jag måste nog säga tillhör bland de sämsta jag ätit.

 

Kan vi se några konkreta exempel på Max som burgerspottings burgarjakt skapat?

De flesta som har kommit senaste tiden. Brioche är en sådan grej, plötsligt upptäcker jag att många av de nya coola ställena som öppnar i världen har Brioche-bröd och då tänkte jag ”då måste vi också utveckla ett Brioche själva i den klassen”.

 

Hur är Sveriges burgare jämfört med övriga världen? Har vi koll på vad vi gör?

Ja nu har vi det. För 5-6 år sedan tyckte jag inte det. Då fanns det knappt en bra hamburgare att hitta, men nu börjar det finnas riktigt många och bra. Det är fortfarande en bra bit efter USA men ser man på Europa så tycker jag att Sverige håller topp 3/4 tillsammans med London och Paris, men de är betydligt större städer.

 

Hur har burgaråret 2015 sett ut för dig med MAX Hamburgare och Burgerspotting?

Fantastiskt. För Max har det varit ett rekordår vilket är roligt. Vi har utvecklat konceptet ytterligare och blivit bättre än någonsin. För mig har ju också varit ett makalöst år, blivit pappa och fyllt 40. Sen ätit tusentals, iallafall hundratals hamburgare. En hel del bra. Träffat många intressanta och kunniga personer inom burgare. Det har varit ett roligt år.

 

Burgarälskare: Pierre på Allt om Burgare till vänster, Richard till höger.

 

Fakta om Richard Bergfors

Ålder: 40
Familj: Flickvän, och fem månaders dotter
Intressen: Skidåkning
Bor: Stockholm
Äter burgare per dag: 1-2 dag
Antal burgare testade: 10 000 säkert eller mer.
Rekord dag: 40-50 stycken någon av dagarna i USA. Åt inte upp alla, men smakade 50 iallafall.
Gör på MAX: Runt på restauranger, prata med personal, leta nya lägen, ta beslut om allt ifrån marknadskampanjer till nya produkter och strategier. Jobbar mycket med att ta MAX utanför Sverige. Allt från smått till stort mellan himmel och jord.
Bästa rätten efter hamburgare: Pasta


Taggar: MAX HamburgareRichard Bergfors
 

Pierre Orsander


Designer och skribent med burgarfetisch. Driver förutom Allt om Burgare även Tastiskt.se och byrån ORSANDER™

Kommentarer till inlägg