Intervjuer

intervju med Pernilla bakom Nordic Street Food och nya vegoburgaren

2011 var Pernilla Elmquist med i Sveriges Mästerkock i TV4. Därefter fortsatte resan och 2013 var startskottet för Nordic Street Food tillsammans med Jens Almgren. En foodtruck med fokus på gatumat med lokala råvaror och en nordisk touch. 2016 utsågs Nordic Street Food som vinnare i Foodtruck SM som bästa foodtruck i Sverige. Vi tog oss ett kort snack med Pernilla om sin kommande resa och sin nya vegoburgare gjord på Portobellosvamp.

 

Hur känns det att vinna priset som Bästa Foodtruck i Foodtruck SM?

Det känns fantastiskt! Speciellt när vi är från Malmö där vi haft en kamp med Malmö Stad kring foodtrucks.

 

Hur har klimatet ändrats med foodtrucks sedan ni började köra runt?

Det är fortfarande lite strul med tillstånd och allt. Men nu har Malmö Stad beslutat om möjlighet att betala dagsarvode, vilket är helt fantastiskt. De började på 48 000kr om året, och det sa vi nej till. Istället kunna betala runt 200kr per dag, där vi vet var vi ställer oss och att det är bra väder. Åka ut med personal och råvaror kostar, det är inte en grillad frysburgare det här. Det är mycket finare.

 

Vad gäller exempelvis under Malmöfestivalen kring foodtrucks?

Då gäller inte de vanliga foodtruck-tillstånden. Då hyr Malmöfestivalen hela området av Malmö Stad som bestämmer vad som sker. Nu har Rodrigo på Malmö Stads arrangemangsavdelning verkligen fått igenom ett foodtruck-område på Gustav Adolfs Torg under festivalen, och tolkar jag rätt så kommer det att bli ännu fler. Det tycker jag är fantastiskt.

 

Känner ni att det dyker upp fler foodtrucks i Malmö, är det fler som väljer att satsa på det?

Det ligger några i kulisserna som jag vet är på gång. Nu är säsongen inte förrän i mars/april, så vi vet inte riktigt än. Men förhoppningsvis är vi ju inte ensamma, det har vi ju varit rätt länge. Det finns ju Thomas Junkers MJ’s Street Food, sen är det Casual Street Food som kommit ut med sin truck. Sen Casseroll i Lund och en del fler jag hört om. Men det lär vi ju se.

 

Har ni några planer på fler foodtrucks utanför Malmö?

Det blir ofta väldigt mycket fokus på trucken, och det börjar jag bli lite trött på. Vi har gjort det här som ett streetfood-koncept.

Om vi kan hitta rätt person vill vi dock expandera. Jag vill att det ska finnas ett hål i väggen med en truck. Fast plats som idag ihop med trucken blir fantastiskt bra. Sedan flytta det till Stockholm, Oslo, New York, varsomhelst. Jobba precis på samma sätt som vi gör idag med lokala råvaror, men någon annanstans.

Det är grundidén vi har haft, nu har vi proof-of-concept. Hittar vi rätt person och kan få det att funka kan det bli hur stort som helst. Det är nästa steg, måste bara vila lite mellan också.

 

Vad är de största skillnaderna mellan foodtruck och er restaurang på Malmö C?

Här är det öppet mellan 10-8 varje dag och man kan inte stänga ner. Trucken är mycket mer flexibel i det avseendet. Den har såklart fasta kostnader den också, men inte lika mycket som exempelvis i lönekostnader. Jag och Jens kan ju inte stå här hela tiden.

En fördel med restaurangen är att det finns ett kök och vi kan göra allt här. I början med trucken stod vi med mössan i handen och bad om att få låna en ugn i köket på ett ställe, hämta köttet på annat och grönsakerna en annan. Det var inte sexigt. Det vi inte kan göra här som vi kan göra med trucken är att vi kan ta med vår mat varsomhelst.

Kombinationen är ju 100% fantastisk, men var för sig är det lite knirrigt. Men nu väntar vi in högsäsongen och får se hur det blir.

 

Gör ni även catering?

Catering gör vi i princip inte alls, det är inte vår grej. Vår mat ska tas från trucken och ätas så snabbt som möjligt. Det är väldigt mycket events, kalas och bröllop. Det är form av catering, men då köper man hela upplevelsen med trucken och personalen. Idag är vi Sveriges bästa foodtruck dessutom, så de som bokar oss gör det just för det, vilket är kul.

 

Nu till lite frågor om er nya burgare, varför vego?

Dagens matsituation kräver vegetarisk mat. Idag behöver du inte vara vegetarian för att vilja ha vegoburgare. Jag gör vegoklämman idag som är den jag vunnit priser för, och den har jag inte gjort från början. Då var det  köttet jag höll på med. Så vegoburgaren har blivit ett tillskott på menyn som krävs idag. Jag har funderat på hur jag ska göra den, så nu är den på test ute.

 

Vad innehåller den?

Tillsammans med bagaren har vi skapat ett grövre bröd med mer råg i. Sedan har vi vår sallad, vår syrade vitkål och morot samt babyspenat på det. Sen har jag då Portobellosvampen från Saxtorp Svamp som jag experimenterat med. Exempelvis, hade vi haft hela svampar i burgaren blir den rätt maffig och svår att hantera, både att äta och tillaga. Så vi skivar den i tjocka skivor så det blir som köttbitar, fast med svamp. Sen har vi dragonmajonäs till den som lyfter den faktiskt, tillsammans med min inlagda lök och alla möjliga groddar.

 

Vad är det som gör era burgare till de bästa?

Ingen färs. Det är inget jag funderat på utan det har varit långkok från början. Ingen chili eller BBQ-sås, jag kör med svarta vinbär, dill, fänkål och smaker som jag tycker är renare.De känns elegantare tycker jag än de här flottiga, ost med bacon-burgarna som jag tycker är fantastiska också, men som redan finns. Så varför ska jag göra sådana då?

 

Kommer ni behålla högrevsburgaren?

Högrevsburgaren är våran Big Mac. Den kommer alltid till att finnas, och den går jättebra. Jag kan även göra den året om, högrev är inte säsongsbunden på det sättet. Den är satt som den ska, men ibland som på Malmöfestivalen snurrar vi till den som en klämma.


Taggar: Nordic Street Food
 

Pierre Orsander


Designer och skribent med burgarfetisch. Driver förutom Allt om Burgare även Tastiskt.se och byrån ORSANDER™

Kommentarer till inlägg