Intervjuer

Intervju med Tomas Tomasson bakom Tommis Burger Joint

Tomas Andres Tomasson, Grundare av Hamborgara Búllan. Även känt som Tommis Burger Joint.

Vad som en gång började med Hamborgara Búllan i Reykjavík, Island är idag något som expanderat till det mindre isländska namnet Tommis Burger Joint med restauranger i London, Berlin, Köpenhamn och i vårt kära hemland i Malmö.

 

Hur började allt med Hamborgara Búllan?
I april och maj 2003 var jag i Buenos Aires, Argentina. Lärde mig Spanska, dansade tango men plötsligt insåg att jag behövde jobba igen. Jag trodde jag var pensionerad men fick veta jag inte hade några pengar. Så jag började tänka vad jag kunde göra vid åldern 54.

När min son sa ”varför inte gå tillbaka till hamburger-branschen?” så sa jag ”ingen chans, det är inte min kopp te mer”. Men när jag funderade och pratade med folk insåg jag att jag fortfarande gillade det och att folk var taggade på min återkomst, så jag sa ”varför inte”.

 

Hur kom det sig att det blev just hamburgare?
KISS – Keep it simple (stupid). Det är enkelt när menyn endast är en burgare, du kan alltid hålla den fräsch och skinande. Dessutom, en hamburgare är något många människor kan äta flera dagar i veckan. Som jag, ätit en varje dag i 12 år och ser alltid fram emot nästa.

 

Dina burgarhak har alltid ett stort utbud av såser, vilken kombination är din favorit?
Min favoritsås på burgare är Tommi’s specialsås. Så min favoritsås är kött (medium rare) och bröd som jag doppar i såsen. Ibland lägger jag till ost.

 

Vilken är den bästa burgare du ätit?
I mitt minne är den bästa burgaren jag någonsin ätit när jag var 15 år gammal och smakade en burgare för första gången. Jag tror inte jag hade gillat den burgaren idag så mycket men det var fortfarande en sådan upplevelse, det minns jag.

 

”Ge mig två” – Tomas vet hur man mättar magen.

 

Hur började din fascination för hamburgare?
Jag är halvamerikan och har varit ofta i amerika så burgare har alltid funnits runtomkring. Men när jag öppnade mitt första burgarställe 1981 blev jag verkligen fast för burgare.

Jag har alltid varit väldigt noggrann med kvaliteten på köttet som är en del av upplevelsen. Kvalitet, bra service och konsistens som för övrigt är den svåraste delen av verksamheten, att alltid hålla produkten likadan.

 

Finns det några platser eller människor där ute som inspirerat dig?
Winston Churchill sa ”NEVER, NEVER, NEVER GIVE UP”. Det inspirerade mig mycket då jag har varit i svåra situationer både finansiellt och emotionellt. Då är det bra att ha en sådan påminnelse.

 

Vad är nästa steg för Tommis Burger Joint, var går burgarna nästa gång?
Tommi’s Burger Joint öppnade nyligen i Lyngby, Köpenhamn och vi bygger nytt i Århus, London, Rom and mest troligen i Oslo. Idag finns det 14 Tommi’s (sju på Island, två i London, två i Köpenhamn, en i Berlin plus en burgartruck, en i Malmö och en i Oslo).

Vi skulle vilja se en i Barcelona, Nice, Hong Kong, Amsterdam, Helsingfors för att nämna några bra städer.

 

Finns det några fler planer att expandera i Sverige?
Vi skulle verkligen vilja finnas i Stockholm och Göteborg.

 

Vilka burgarställen i Sverige har du testat förutom Surf Shack nyligen?
Jag har testat MAX Hamburgare och några bra ställen i Stockholm. Bra burgare överallt.

 

”Man skulle kunna säga att jag är bilden utåt för Tommi’s, speciellt med fotot på mig med skägget.”

 

Hur är en vanlig arbetsdag för dig?
Mitt riktiga ansvar för Tommi’s är att finnas tillgänglig och veta vad som händer. Dyka upp på olika platser och säga hej till personalen och finnas tillgänglig för allt. Jag jobbar inte hårt, men jag är alltid uppkopplad på ett eller annat sätt.

 

Känner du att intresset för burgare har ökat på senaste tiden?
Folk i västvärlden är mer och mer intresserade i bra burgare tillagade på beställning, och är redo att vänta på tillagningen, betala ett högt pris för en kvalitetsprodukt, men å andra sidan mer krävande. Man börjar verkligen ha starka åsikter om burgare.

 

Fler och fler restauranger öppnar med fokus på burgare. Hur sticker Tommi’s Burger Joint ut från alla andra?
Vi är inte nödvändigtvis bättre än konkurrenterna men vi försöker alltid uppnå kraven från våra kunder. Vi försöker skapa en kul atmosfär och glädje tillsammans med en bra burgare.

Som McDonalds säger, q-s-c och v. ”Quality, Good Service, Cleanliness och Value”. Detta är en bransch som består av att konstant tillfredsställa sina kunder.

 

Vad är ditt bästa tips för den som gör burgare hemma?
En bra burgare är runt 150 till 180 gram. 20% fett (smaken kommer från fettet) ett bra bröd, grillad medium-rare, kryddad med salt och peppar (svart). Med isbergssallad, tomat, rödlöks-skivor, ketchup, dijonsenap och majonäs.

 

Band of Burgers. Tomas till vänster, Pierre och Martin på Allt om Burgare till höger.

Läs fjolårets recension av Tommi’s Burger Joint här på Allt om Burgare

Fakta om Tomas:

Ålder: 67 år
Gillar göra på fritid: Träna på gymmet (on a good day i bench press 100 kg) och lösa ett svårt sudoku-pussel.
Bor: Bor ensam i Reykjavik, Island men reser ofta.
Familj: 4 barn. 2 tjejer 2, killar. Från 9 år till 48 år.
Favoritmat förutom burgare: Sushi och en god ribeye-stek. Men all-time favorit är isländskt ojäst bröd med rostbiff och räksallad.


Taggar:
 

Pierre Orsander


Designer och skribent med burgarfetisch. Driver förutom Allt om Burgare även Tastiskt.se och byrån ORSANDER™

Kommentarer till inlägg