Intervjuer

Intervju med musikern och street-foodien Magnus Schmidt

Magnus gör sliders på Green Matmarknads Burger Battle

Från musiker som hiphoppare till amatörkock och författare av boken Street Food har Magnus, även kallad Mange, Schmidt många bollar i luften när vi får en intervju med han direkt från en resa i Lima, Peru och snackar burgare, burgare och lite burgare till.

 

För att fråga den som som gjort låten Glassigt: Har du testat glassburgare?
Nej, faktiskt inte även fast jag varit sugen och tror det kan vara riktigt gott.

 

Hur ser din favoritburgare ut?
En av de bästa sakerna med burgare är ju variationen men måste jag välja blir det nog en rätt klassisk cheeseburgare. Ost, lök, ketchup och senap typ.

 

Vilken är den bästa burgare du ätit ute?
Det där beror så otroligt mycket på många omständigheter. Hur hungrig man är, hur länge sedan det var man åt en burgare senast, dagsformen på stället etc. Jag är glad att det finns så väldigt många bra burgarställen i Stockholm, Sverige och resten av världen idag.

 

Vilket är det bästa tillbehöret på en burgare – och varför?
Ost. Därför att det är ost.

 

Kör du smashburger, blumenthal eller någon annan metod?
Jag varierar mig. Har testat de flesta varianter och lär fortsätta göra så.

 

Vad föredrar du av Cheddar, emmentaler, gruyere och chevré? Eller finns annan favorit?
Cheddar vinner nog där. Både riktig cheddar och fulcheddar.

 

Tycker du det finns stora skillnader mellan olika länder när det kommer båda till hur burgare görs och hur de komponeras?
Skillnader och lokala varianter har jag stött på över hela världen men grundkonceptet är alltid detsamma. Kanske är det det som förenar oss burgerlovers.

 

Hur tycker du svenska burgarrestauranger håller sig till andra länders?
Världsklass helt klart. Jag har testat burgare runt hela jorden och bland de bästa har jag ätit i Sverige.

 

Hur kom du in på spåret Street Food som la grunden till boken med samma namn?
Jag älskar enkel mat av folket för folket. Billig och lättillgänglig mat men gjord med kärlek och bra råvaror. Jag vill visa att street food och junk food inte är samma sak.

 

Berätta gärna lite om hur researchen du gjorde inför din bok.
Resa, äta, testlaga hemma. Om och om igen. Och nyfikenhet, det är också en väldigt viktig ingrediens!

 

Din bok har fått bra respons, finns det planer på fler kokböcker?
Ja, det är väldigt kul med all positiv respons och min silvermedalj i Gourmand World Cook Book Awards i Yantai, Kina i somras är jag inte sen att skryta med! Det finns planer på ny kokbok och samtal har inletts med förlaget. Dock är det inte säkert att det blir street food igen.

 

Förutom din bok, har du några andra man borde ha i burgarhyllan?
Det finns en massa bra böcker och burgarboken från Flippin Burgers är trevlig. I övrigt tackar jag verkligen matguden för internet, världens bästa receptbank.

 

Om du hade fått ändra något i nuvarande utgåva i din bok, vad hade det varit? Hade det varit ett nytt recept eller hade du formulerat om något?
Ja, det finns alltid saker man vill ändra och nya metoder eller smakkombinationer man vill lägga till men det tjänar inget till att tänka så, bättre då att blicka framåt och göra nya saker. Det är samma sak med musiken, ingen låt är Perfekt (även om min senaste singel heter så 😉).

 

För en man med många talanger, hur ser en vanlig dag ut för dig – finns det?
Nja, vanlig för mig kanske. Jag försöker gå upp runt 8-9. Äter sällan frukost. Gör så mycket jag hinner av tråkiga saker på fm och sedan möten på em. Försöker träna ett par dagar i veckan också.

 

Vad är nästa steg för dig – både inom burgarvärlden och utanför?
Ny matbok, ny musik och jobbar deltid på kommunikationsbyrån A Loud Minority i Stockholm. Utöver det har jag ett gäng andra projekt och planer på gång. Försöker förverkliga så mycket som möjligt av mina idéer. Inom burgarvärlden är det en ständigt pågående resa av att testa burgare världen runt. Just nu i Peru. Väldigt bra burgare och mat i allmänhet här!

 

Vad har du för tips för hemmaflipparen av burgare?
Bra råvaror är nummer ett. Köp grovmalen färs med ca 20% fett och baka inte ihop det hela till en stenhård massa utan var varlig i behandlingen. Brödet måste också vara av bra kvalité. Antingen köper du hos bagaren eller Garants brioche på Hemköp eller Willys.

 

Vem tycker du vi skulle få att ställa upp i nästa intervju på alltomburgare.se?
Bloggaren och podcastaren Nille af Ekenstam. Han är en burgarälskare av rang och jag tror det var han som startade den populära gruppen ”hamburgare” på fb.

 

Fakta om Magnus Schmidt

Ålder: 42
Familj: Mamma, pappa, två äldre bröder och en yngre syster, flickvän.
Intressen: Mat, musik, discgolf (frisbeegolf), upptäcka nya saker i livet.
Bor: Stockholm
Favoritmat förutom burgare: Spagetti Bolognese


Taggar: Magnus SchmidtStreet Food
 

Pierre Orsander


Designer och skribent med burgarfetisch. Driver förutom Allt om Burgare även Tastiskt.se och byrån ORSANDER™

Kommentarer till inlägg