Ordlista

Vad sa du för något sa du?

Animal Style Burger

Animal Style härstammar från amerikanska restaurangen In-N-Out Burgers. Är en ”hemlig” burgare som inte står på officiella menyn men som kan beställas. Är senapsstekta köttpuckar med karamelliserad lök.

Brioche

Brioche är ett frukostbröd som härstammar från staden Brie i Frankrike med mycket smak av smör. Populär som hamburgarbröd.

Burger Rings

Burger Rings är snacks med smak av burgare i Australien och Nya Zeeland. Dök upp först 1974.

Cricket Burger

Crunch Burger är hamburgare med cream cheese och jalapeños.

Crunch Burger

En Crunch Burgare är en hamburgare med chips i, signaturrecept för Bobby Flays restaurang Bobby’s Burger Palace.

Cronut Burger

Cronus Burger är en hamburgare med ett bröd som är en blandning av donut och en croissant. Maple Bacon Jam Cronut Burger uppfanns av kanadensiska bageriet Le Dolci tillsammans med Epic Burgers and Waffles som resulterade i 34 matförgiftade.

Cheddar

Cheddar är en engelsk ost som numera tillverkas överallt i världen. Ofta när man pratar om cheddar på burgare, handlar det om smältost med cheddarsmak.

Donut Burger/Luther Burger

Donut Burger, eller Luther Burger är en hamburgare som sägs vara namngiven efter sångaren Luther Vandross. På en Luther Burger är det brödet som är utbytt mot en munk/donut.

Slider/Mini Burger

Sliders är hamburgare i miniformat.

Smash Burger

En smash-burger innebär att gör köttet som en boll och i stekpannan plattar ut den så man får en krispig fin yta.

Shoestring Fries

Shoestring Fries är som sitt namn syftar på lika smala som skosnören.

Syrad/inlagd rödlök

Inlagd rödlök, ofta skivad, i ättika eller i vinäger. Recept innehåller även ofta en del socker samt lite chili för extra sting.

Shake Shack

Shake Shack är en hamburgerkedja som började i New York City och har nu expanderat till flera ställen världen över som London, Dubai med flera. Känt för sitt Angus-kött i hamburgare och sina Crinkle-cut fries.

Goober Burger

Goober Burger är en hamburgare med jordnötssmör på.

Veggie Burger

Veggie Burger är en hamburgare utan kött, alltså vegetarisk sådan.

Ramen Burger

Ramen Burger är en hamburgare med bröd av ramen-nudlar uppfunnen av kocken Keizo Shimamoto i New York. Så gör du en

Umami Burger

Umami Burger är en restaurangkedja kända för att ha i speciell Umami-krydda i köttet.

Karamelliserad lök

Karamelliseras lök är lök som blivit stekt tillsammans med socker och smök för att bli klibbig.

Latke

Latke påminner om Raggmunk fast utan mjöl. Riven potatis, lök och ägg som bindemedel.

Teriyaki

Teriyaki säljs som färdigsås i hyllorna. Bbestår av soya, mirin (risvin) och socker. Det smakar söt soya och har en trögflytande konsistens. Recept: Pröva det på ramenburgare

Emmentaler

Emmentaler är en ost som kommer ursprungligen från Schweiz. Osten lagras mellan 4-30 månader och har stora runda hål. Passar utmärkt till en burgare!

French’s

French’s är en amerikansk gul senap som är vanlig på burgare.

Jalapeno

Jalapeno är en vanlig chilifrukt i matlagning. Säljs ofta inlagda i burk i t.e.x tacohyllan. Godast är färska eller själv lägga in dem i lag. Jalapeno är röd vid mognad men skördas grön för smakens skull.

Open-face Burger

Open-face Burger är en hamburgare utan överdel av bröd ovanpå köttet. Dvs. den är öppen. På flertal restauranger kan hamburgaren serveras open-face med överdelen sidan om för att du själv ska ha möjlighet att kombinera din burgare själv eller tabort eller lägga till ex. dressing, ketchup/senap etc.

White Castle

White Castle är en hamburgerkedja. Den första snabbmatskedjan i USA och är känd för sina små hamburgare, såkallade sliders.

Hamburgerbröd

Hamburgerbröd är bröd specifikt för hamburgare. Har genom tiderna ofta varit ljust vitt bröd med en luftig konsistens med sesamfrö på men nu blir det mer och mer vanligt med exempelvis briochebröd som bröd till hamburgare.

Flippin’ Burgers

Flippin’ Burger är en restaurang och bok av Jon Widegren. Började som en resa genom USA för att hitta receptet på den perfekta burgaren och slutade med en välbesökt restaurang i Stockholm som är en av de som klassas som de bästa i Sverige, och ligger även på listor som bra borgarställe att besöka även utanför Sverige. Recension

Butter Burger

I Milwaukee, USA på restaurangen Solly’s Grill har smörburgaren, Butter Burger, uppfunnits. Året var 1936 och har sedan dess serverat Butter Burgers. Både restaurangen är med i George Motz bok, film och tv-serie som en av USA’s bästa hamburgarehak. På en butter burger är de enda ingredienserna en köttpuck, två brödhalvor och en stor sked rumstempererat smör som sedan smälter allt mer av det varma köttet. Det låter inte alls hälsosamt men är fantastiskt gott.

Hamburger America

Hamburger America är burgarprofilen George Motz bok om hans resa genom USA på jakten efter bästa borgarhaken.

Blumenthal

Kocken Heston Blumenthal har en viss metodik för att göra hamburgare som denna teknik kom uppkallas till Blumenthal-metoden som han uppfann i TV-programmet Heston Blumenthal: In Search of Perfektion. Består av 50% högrev, 25% bringa och 25% revbensstek.

Bøfsandwich

Bøfsandwich är en dansk tolkning av hamburgare som ofta innehåller brun senap, remoulad, saltgurka, ketchup, lök, karamelliserad lök samt rostad lök. Serveras på Jutland speciellt med rödbetor och brun skysås.

Mayo/Majonäs

Majonäs är en kall sås som är vanlig ingrediens i en hamburgare som gjord med ägg.

Coleslaw

Coleslaw är vitkålssallad med majonäs och morötter i.Används ofta i Pulled Pork-burgare.

Sloppy Joe

Sloppy Joe är hamburgare med köttfärssås istället för köttpuck.

Patty Melt

Patty Melt är en hamburgare beståendes av köttpuck och cheddarost mellan två toastbröd som sedan steks upp med smör.

Bun Meat Bun

Bun Meat Bun är ett hamburgarställe i Stockholm grundat av Stefan Falk bakom hamburgare.org och hans kollega Mattias Wall. Läs vår intervju med Stefan.

Pulled Pork Burger

Pulled Pork Burger är en hamburgare med draget högrev istället för köttpuck. Används ofta tillsammans med Coleslaw.

Patty

Patty är köttpuck/köttskivan i en hamburgare.

Högrev

Högrev är nötkött från djurets främre kroppsdel. Högrev är att föredra som köttyp i hamburgare, speciellt tillsammans med blandning av bringa.

Bringa

Bringa används tillsammans med högrev i köttpuck. Används för att smaksätta och lägga till fett. Har högre bindväv än högrev, vilket innebär fastare konsistens.

Potato rolls

Potato Rolls är typ av bröd gjord på potatis som funkar bra till hamburgare.

Angus

Angus kommer från Aberdeen Angus, en skotsk koras som kännetecknas för vara finfibrigt och välmarmorerat.

My way

My way är en kombination i hamburgare där man får extra senap och extra majonäs, som omnämnt i boken Hamburger America.

Extra Fin

Extra fin vid beställning på Bun Meat Bun kan du beställa din burgare ”Extra Fin”. Då får du motsvarigheten till Animal Style, senapsstekta puckar med karamelliserad lök.

Talg

Talg kan användas i färsblandning för burgare för att få in mer fett.

Relish

Relish är blandning av grönsaker som är kokade/picklade/hackade. Exempelvis Bacon Jam är en relishtyp med lök i.

Jucy Lucy/Stuffed Burger

Stuffed Burger är en burgare där köttpucken har en fyllning. Just Jucy Lucy är exempelvis där man har en fyllning på ost.

Texas Chili/Oxchili

Oxchili är en gryta på sönderkokt oxkött med chili.

Nyfiken på något ord? Skriv nedan.