Recept

The Porchetta

The Porchetta är hamburgaren Rusty’s BBQ vann tävlingen World Food Championship 2015 med över  Johan Jureskog i TV-serien Världens Bästa Burgare. Vi blev nyfikna och tog kontakt med Rusty för receptet, och kan härmed stolt presentera det för er, direkt från Rusty själv!

The Porchetta består av mald högrev toppad med provolone-ost, slow-cookad citron-porchetta med sidfläsk och svål toppad med en citrongremolata. Även med en grillad plommontomat och getost-bruschetta samt citron, kapris, och vitlöksaioli.

Ett lite mer avancerat recept, men den vinner inte mattävling utan orsak…

Gremolata och olivolja

Ingredienser

  • 2,25 dl italiensk persilja
  • 1,1 dl olivolja
  • 1 msk rostade fänkålsfrön
  • 1 msk rostade röda chili flakes
  • 1 msk koriander
  • 2 klyftor vitlök
  • En nypa salt
  • En nypa peppar
  • Citronskal från två citroner
  • Citronjuice från en citron

Instruktioner

  1. Rosta koriander, chili flakes, fänkålsfrön i panna på spisen på medelvärme i en 1 minut, skaka pannan under rostningen.
  2. Mal kryddorna
  3. Placera kryddorna och andra ingredienser i en matberedare och mixa den slät

Citron, kapris, vitlöksaioli

Ingredienser

  • 2,25 dl med majonäs
  • 1,5 matsked med citronskal
  • 1,5 Matsked med citronjuice
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk kapris
  • 1 msk med tärnade färska röda chilis
  • Nypa av salt och peppar

Instruktioner

  1. Mixa alla ingredienser i en matberedare och förvara i kylen minst 1 timme.

Grillad plommontomat och getost Bruschetta

Ingredienser

  • 4,5 dl delade plommontomater
  • 4 msk italiensk dressing
  • Nypa av salt och peppar
  • 6 grovhackade basilikablad
  • 2 matskedar balsamvinäger
  • 4 msk getost
  • 2 klyftor vitlök

Instruktioner
1. Marinera tomater 15 minuter i italiensk dressing
2. Grilla de kryddade tomaterna i 1 minut på hög värme
3. Lyft av tomater och låt vila i 30 minuter i kylen.
4. Blanda ihop med basilikavinäger, getost med tomaterna

Porchetta

Ingredienser

  • 900g sidfläsk med skinn på
  • 1 msk rostad fänkål
  • 1 msk rostade röda chili flakes
  • 2 tsk peppar
  • 1 msk kosher salt (salt fast grövre, finns ej i Sverige)
  • 2 msk med tärnad italiensk persilja
  • 1 msk tärnad färsk rosmarin
  • 2 msk olivolja
  • Rivet skal från 1 citron

Instruktioner
1. Gör rub – Rosta fänkål och chili flakes, och mal sedan till puder. Blanda i resten av ingredienserna.
2. Ta sidfläsket och snitta svålen med 2,5 cm mellan varandra.
3. Olja utsidan av fläsket med olja och applicera generöst ruben på alla sidor
4. Placera i en ugn på 175 grader på ett galler med plåt under och grilla i 1 timme. Höj sedan värmen till 230 grader och tillaga tills skinnet sväller upp och blir knaprigt. Ta bort svålen från sidfläsket och lägg åt sidan. Fortsätt att rosta sidfläsket till 85 grader innertemperatur.
5. Skiva sidfläsket tunnt som bacon och tärna svålen drygt till 1 cm bitar.

 

Köttpuck

Ingredienser

  • 225g färskmald högrev (Fetthalt på 15-17%) per köttpuck
  • Salt
  • Peppar

Instruktioner
1. Tillaga köttpuck och krydda med salt och peppar på grill tills färdig.

 

Bygg ihop

Placera ingredienser i denna ordning:
1. Botten av briochebröd
2. Aioli
3. Bruschetta
4. Köttpuck
5. Provolone-ost
6. Skivad porchetta
7. Svål
8. Bruchetta
9. Gremolata
10. Babyruccola
11. Aioli
12. Toppen av briochebröd


Taggar: Rusty BBQThe Porchetta
 

Pierre Orsander


Designer och skribent med burgarfetisch. Driver förutom Allt om Burgare även Tastiskt.se och byrån ORSANDER™

Kommentarer till inlägg